Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ενα παιδί ή δύο; Εγωιστικό ή όχι;




                                           Τι λένε τα στατιστικά και οι ειδικοί για το γεγονός ότι οι σύγχρονοι γονείς προτιμούν πλέον συνειδητά τις αυστηρά τριμελείς οικογένειες;
                                           Κάθε φορά που ακούμε ότι μια οικογένεια έχει μοναχοπαίδι, σκεφτόμαστε όλοι το ίδιο τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί. Επηρεασμένοι κυρίως από τα κοινωνικά στερεότυπα, ένα μοναχοπαίδι φαντάζει στα μάτια μας ως άνθρωπος μοναχικός κι εγωιστής, ενώ οι γονείς του θεωρούνται από πολλούς ευθυνόφοβοι και ατομικιστές. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η συγγραφέας του βιβλίου «One and Only: The Freedom of Having an Only Child and the Joy of Being One», Λορίν Σάντλερ, που είναι η ίδια μοναχοπαίδι και μαμά ενός μόνο παιδιού. Μάλιστα, σε πρόσφατο άρθρο της στη New York Times, ισχυρίζεται ότι όχι μόνο είναι εξίσου πιθανό τα μοναχοπαίδια να γίνουν συγκροτημένοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι όπως και τα παιδιά που έχουν αδέρφια, αλλά επιπλέον ότι και οι γονείς τους δείχνουν να είναι πιο χαλαροί και ευχαριστημένοι με την επιλογή τους να μην ακολουθήσουν το κατεστημένο που επιβάλλει την απόκτηση τουλάχιστον δύο παιδιών.
                                     Οι διαφορές ανάμεσα στα παιδιά χωρίς αδέρφια και σ’ εκείνα με αδέρφια τείνουν να έχουν θετικά πρόσημα. Σύμφωνα με μελέτη από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας, που ανέλυσαν στοιχεία από εκατοντάδες παλαιότερες έρευνες από το 1980 και μετά, φάνηκε ότι τα μοναχοπαίδια έχουν αποδεδειγμένα υψηλότερη νοημοσύνη, βιώνουν μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή τους και έχουν περισσότερη αυτοεκτίμηση. Αυτά τα ευρήματα, τα οποία επιβεβαιώνονται επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, δεν λάμβαναν υπόψη άλλες παραμέτρους, όπως π.χ. το αν οι γονείς των παιδιών ήταν χωρισμένοι ή σε ποια οικονομική τάξη ανήκαν.  
Όσον αφορά τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία, καταδεικνύουν ότι 1 στις 5 αμερικανικές οικογένειες έχει πλέον ένα μόνο παιδί, γεγονός που κάνει κάποιον να αντιληφθεί ότι πρόκειται πλέον για μια νέα πραγματικότητα. «Πείτε με εγωίστρια, αλλά, ως μαμά ενός μόνο παιδιού, απολαμβάνω περισσότερο ελεύθερο προσωπικό χρόνο και ενέργεια, καθώς και όλα εκείνα τα στοιχεία που θα ήταν με βεβαιότητα πιο περιορισμένα αν είχα κι άλλα παιδιά. Και μου είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καλύτερο τόσο για την οικογένειά μου όσο και για μένα την ίδια», προσθέτει η Σάντλερ.
                                   Εσάς ποια είναι η γνώμη σας; Θεωρείται εγωιστικό από την πλευρά των γονιών να επιλέγουν μια οικογένεια με ένα μόνο παιδί; Πιστεύετε κι εσείς ότι τα μοναχοπαίδια έχουν μειονεκτήματα συγκριτικά με τα παιδιά που μεγαλώνουν με τα αδέρφια τους;



                                                                                                                         Από: Ζαχαρία Πηνελόπη

4 σχόλια:

Marios είπε...

Ενδιαφέρον.. Τα μοναχοπαίδια μάλλον είναι κακομαθημένα..!

e-giagia Mary είπε...

Μην το λές.....και δυο να είναι τα παιδιά, συχνά το ένα, το μεγαλύτερο, είναι κακομαθημένο. Το λέω εκ πείρας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ είπε...

Εγώ πάλι έχω 3 παιδάκια και μάλλον το τελευταίο είναι πιο καλομαθημένο. Βλέπιντας λίγο πιο μακρυά στο μέλλον, όταν (με τη φυσιολογική ροή του χρόνου) οι γονείς θα έχουν φύγει, ένα μοναχοπαίδι θα είναι μόνο του.

e-giagia Mary είπε...

ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ, δεν εχεις και αδικο. Οτι και να λεμε τελικα, τα παιδια ειναι οντως ευτυχια.

Δημοσίευση σχολίου