Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Η σωματική τιμωρία δεν είνα λύση.

                       Η σωματική τιμωρία, το χτύπημα των γονιών στα παιδιά, δημιουργεί και αυξάνει την επιθετικότητα στα παιδιά όλων των εθνοτικών, φυλετικών και κοινωνικο-οικονομικών προελεύσεων. Παρόλα αυτά πολλοί γονείς συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτήν την μέθοδο «νουθεσίας» ακόμα και σε μικρά παιδιά. Μια νέα μεγάλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό το εύρημα.
                        Οι ερευνητές από το τμήμα ψυχοκινητικής ανάπτυξης εξέτασαν δεδομένα από 17 χιλιάδες παιδιά από όλες τις περιοχές των ΗΠΑ. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο 2013 στο επιστημονικό περιοδικό Child Development Perspectives, έδειξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα σε ιστορικό χτυπημάτων προς το παιδί – spanking – και συμπεριφορών του επιθετικότητας.
Η καθηγήτρια Gershoff, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, συμπεραίνει ότι γονείς και δάσκαλοι πρέπει να ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν θετική προσοχή στα παιδιά τους, να ανταμοίβουν την θετική συμπεριφορά τους, και να δίνουν θετική προσοχή όταν συμπεριφέρονται καλά. Στατιστικά τα μεγαλύτερα ποσοστά χτυπημάτων – στο χέρι, ή στο μάγουλο, ή στα οπίσθια του παιδιού – παρουσιάζονται στην ηλικία των 3 ετών.
                    Οι γονείς μικρών παιδιών πρέπει να διδαχθούν ότι η καταφυγή στην σωματική τιμωρία δεν είναι λύση, αλλά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Τώρα πλέον η επιστήμη γνωρίζει όσα χρειάζονται για να αποθαρρύνει αυτήν την επικίνδυνη και μη αποτελεσματική πρακτική από την καθημερινότητα των παιδιών.


                                                                                                                                                Familylife

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου