Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011

Ο Τοκετός βήμα-βήμα

 
Ο τοκετός είναι μοναδική στιγμή για μια γυναίκα. Επιβεβαιώνει το ρόλο της ύπαρξής της και γίνεται ένας μικρός θεός, δημιουργώντας ζωή. Είναι από τις μοναδικές στιγμές ενός ζευγαριού. Αν και μοναδική όμως, συνοδεύεται από πόνο και έναν βαθμό ανησυχίας. Μαθαίνοντας το σώμα της μια γυναίκα, και τι γίνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού, αισθάνεται πιο ασφαλής.
Ο τοκετός ξεκινά διαφορετικά σε κάθε γυναίκα. Το μόνο αληθινό όμως σημάδι της έναρξης του τοκετού είναι οι συχνές και περιοδικές συσπάσεις. Η διάρκεια του τοκετού διαφέρει και αυτή από γυναίκα σε γυναίκα. Η μέση διάρκεια του πρώτου τοκετού είναι 12 έως 14 ώρες, ενώ στους επόμενους διαρκεί λιγότερο.

Πότε να καλέσετε τον γιατρό
Όταν πλησιάζει η σημαντική στιγμή του τοκετού η ανησυχία των περισσότερων γυναικών είναι μεγάλη και γι αυτό έχουν την ανάγκη να καθησυχάζονται συχνά από τον γιατρό τους για το αν άρχισε ο τοκετός ή όχι. Θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας σε περίπτωση που:
 • Οι συσπάσεις είναι κάθε 10 λεπτά
 • Έχετε ρήξη υμένων (σπάνε τα νερά) ειδικά αν αυτά δεν είναι διαυγή
 • Έχετε κολπική αιμόρροια
 • Έχετε έντονους πόνους και δυσκολεύεστε να περπατήσετε κατά τη διάρκεια των συσπάσεων
 • Ανησυχείτε για την υγεία σας ή για την υγεία του μωρού σας.
Αν έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα που σας ανησυχεί, μη διστάσετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας.

Στο Νοσοκομείο
Πηγαίνοντας στο νοσοκομείο πάρτε μαζί σας τα πράγματα που έχετε ετοιμάσει από πριν. Πηγαίνετε στην παραλαβή του νοσοκομείου και εκεί ο γιατρός ή η μαία θα ακούσει την καρδιά του εμβρύου για να βεβαιωθεί ότι όλα πάνε καλά.
Θα γίνει γυναικολογική εξέταση ώστε να εκτιμηθεί το πάχος, η υφή και η διαστολή του τραχήλου σας.
Θα κάνετε ένα γρήγορο ντους και θα φορέστε ένα νυχτικό. Μετά, η νοσοκόμα θα σας συνοδεύσει σε ένα δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται ο καρδιοτοκογράφος με το οποίο μετρώνται οι συστολές της μήτρας και οι χτύποι της καρδιάς του εμβρύου.

Τα στάδια του τοκετού
Ο τοκετός χωρίζεται σε 3 στάδια:
1ο στάδιο
Διαστολή. Αυτό το στάδιο αρχίζει όταν η έγκυος γυναίκα αρχίσει να έχει κανονικές συστολές, οι οποίες βοηθούν ώστε να γίνει διαστολή του τραχήλου. Συνήθως αυτό το στάδιο χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η 1η φάση, ‘λανθάνουσα’, διαρκεί από την έναρξη της διαστολής του τραχήλου έως τα 4cm διαστολής. Από τα 4cm και μετά αρχίζει η ‘ενεργή’ φάση της διαστολής, με την οποία οι συσπάσεις διαστέλλουν τον τράχηλο έως τα 10cm. Το πρώτο στάδιο του τοκετού μπορεί να επέλθει σε μια γυναίκα σταδιακά έχοντας για αρκετές ώρες ασυντόνιστες συστολές. Σε άλλες γυναίκες, η έναρξη του τοκετού μπορεί να είναι σαφής και οι συστολές να αρχίσουν με σταθερή διάρκεια και περίοδο από την αρχή. Η διάρκεια του πρώτου σταδίου ενός φυσιολογικού τοκετού κατά μέσο όρο είναι 10 ώρες.
2ο στάδιο
Εξώθηση. Αυτό το στάδιο αρχίζει όταν ο τράχηλος είναι πλήρως διεσταλμένος (10cm) και τελειώνει με τη γέννηση του μωρού. Η μέση διάρκεια αυτού του σταδίου είναι 1 έως 2 ώρες, αλλά αυτό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και από τοκετό σε τοκετό.
3ο στάδιο
Υστεροτοκία. Αυτό το στάδιο αρχίζει αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού και διαρκεί έως ότου εξέλθει ο πλακούντας και οι υμένες που βρίσκονται μέσα στη μήτρα. Αυτό διαρκεί από 10 λεπτά έως 1 ώρα.
Συνήθως ο πλακούντας αποκολλάται μέσα σε 5-10 λεπτά.

Μετά τον τοκετό
Μετά τη γέννηση και του πλακούντα η μήτρα συνεχίζει συσπάσεις, πολύ ελαφρότερες, ώστε να μικρύνει, στραγγαλίζοντας τα αγγεία που έδιναν αίμα στον πλακούντα, και έτσι αποφεύγεται η αιμορραγία. Ελέγχεται η μήτρα περιοδικά, ώστε να βεβαιωθούμε ότι παραμένει συσπασμένη και στεγνή (μη αιμορραγική). Γίνεται καθαρισμός του κόλπου από το αίμα, τα αμνιακά και τις βλέννες και συρράπτεται η μικρή τομή που είχε γίνει στο αιδοίο. Το μωρό περιποιείται και παρακολουθείται από νεογνολόγο παιδίατρο, ώστε να τύχει της καλύτερης παρακολούθησης τα πρώτα λεπτά της ζωής του.
Σε περίπτωση που η μήτρα δεν είναι επαρκώς συσπασμένη χορηγείται oxytocin (ορμόνη που προκαλεί σύσπαση στη μήτρα). Μικρές συσπάσεις συνεχίζουν να διαπερνούν τη μήτρα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η αιμορραγία και δίνουν την αίσθηση πόνων περιόδου. Η μήτρα πλέον είναι στο ύψος του ομφαλού ή κάτω από αυτόν. Ο γιατρός εξετάζει τον πλακούντα για να βεβαιωθεί ότι είναι ολόκληρος. Σε περίπτωση επισκληριδίου ο αναισθησιολόγος αφαιρεί το καθετηράκι από το οποίο έδινε φάρμακο. Αυτό διαρκεί μια στιγμή και δεν πονάει. Από αυτή τη στιγμή μπορείτε να έχετε το μωρό στην αγκαλιά σας, καθώς εξοικειώνεστε με αυτό και το θαύμα της γέννησης.

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011

Ορφέας Περίδης- Παραμύθι

Αφιερωμένο στη Βάνα μου και σε όλες τις μέλλουσες μανούλες,
για να νανουρίζουν τα μωράκια τους .

                      
                       Τον ήλιο το φεγγάρι τη θάλασσα
                        ρωτάω μην την είδαν αντάμωσαν
                        κι ο ήλιος μου απαντάει απ' το βουνό
                        θα φέξω όλο τον κόσμο και θα τη βρω

                       Μου λέει το φεγγάρι και μου γελά
                       στης μάνας της κοιμάται την αγκαλιά
                       εγώ θα την ξυπνήσω όταν τη δω
                       εμένανε μ' ακούει σαν της μιλώ

                      Κι η θάλασσα μου λέει απ' τα βάθη της
                     εσύ θα 'σαι για πάντα η αγάπη της
                     τα κύματα θα στείλω του ωκεανού
                     να παν να της δροσίσουν καρδιά και νου

                     Κι η θάλασσα μου λέει απ' τα βάθη της
                     εσύ θα 'σαι για πάντα η αγάπη της
                     εγώ όλα τα ενώνω να σε χαρώ
                     τα δυο τα κάνω ένα γη κι ουρανό

Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011

Πόσα κιλά πρέπει να πάρει η εγκυος;Η εγκυμοσύνη είναι μία ιδιαίτερη περίοδος για την έγκυο που περιμένει να γίνει μητέρα. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο για την ίδια όσο και για το μωρό της και την πορεία της εγκυμοσύνης. Κατά την περίοδο αυτή οι διατροφικές ανάγκες της εγκύου είναι αυξημένες, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει η μέλλουσα μητέρα να ΄τρώει για δύο'. Θα πρέπει η διατροφή της να είναι ισορροπημένη και να καλύπτει πλήρως τις αυξημένες απαιτήσεις της σε θερμίδες και σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.
Πόσα κιλά χρειάζεται να πάρει η έγκυος;
Οι συστάσεις για την αύξηση του βάρους της εγκύου, διαφέρουν ανάλογα με το βάρος στο οποίο ξεκίνησε η εγκυμοσύνη. Για να κατατάξουμε το βάρος της εγκύου σε μία κατηγορία ανάλογα με το ύψος της, υπολογίζουμε το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο δείκτης αυτός είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης του βάρους (σε κιλά) διά το τετράγωνο του ύψους (σε εκατοστά): ΔΜΣ= Β/Υ².
Εάν η έγκυος έχει βάρος εντός φυσιολογικών ορίων (ΔΜΣ 18,5 έως 24,9), τότε συστήνεται η προσθήκη 11,5-16 κιλών, με αύξηση 1-2,5 κιλά το 1ο τρίμηνο, και στη συνέχεια αύξηση κατά 0,5 κιλό την εβδομάδα.
Εάν είναι λιποβαρής (ΔΜΣ κάτω από 18) χρειάζεται να πάρει 12,5-18 κιλά. Εάν είναι υπέρβαρη (ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9) τότε συστήνεται αύξηση βάρους 7-11,5 κιλών, ενώ αν είναι παχύσαρκη (ΔΜΣ πάνω από 30), τότε δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 5-9 κιλά. Σε περίπτωση δίδυμης εγκυμοσύνης, συστήνεται αύξηση βάρους από 16 έως 20,5 κιλά.
Κίνδυνοι από αύξηση βάρους μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη
Γυναίκες που παίρνουν πολύ περισσότερο βάρος από το συνιστώμενο για την περίπτωσή τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε καισαρική, καθώς και να εμφανίσουν επιπλοκές, όπως είναι ο διαβήτης κύησης και η προεκλαμψία. Είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν αρκετά κιλά μετά τη γέννα, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν μεγαλύτερο βάρος σε επόμενες εγκυμοσύνες.
Όσον αφορά τα μωρά που γεννιούνται από μαμάδες με μεγάλη αύξηση βάρους, μπορεί να είναι μεγάλα σε μέγεθος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές κατά τη γέννα, όχι μόνο στις μητέρες αλλά και στα ίδια τα μωρά. Επίσης, όταν μία γυναίκα έχει ξεκινήσει την εγκυμοσύνη της όντας υπέρβαρη ή παχύσαρκη, το μωρό έχει αυξημένες πιθανότητες να γίνει και το ίδιο υπέρβαρο. Τέλος, το υπερβάλλον βάρος μπορεί να αποτελέσει αιτία για προβλήματα θηλασμού. Για τους λόγους αυτούς συστήνεται να χάσει πρώτα τα περιττά κιλά, ώστε να ξεκινήσει την εγκυμοσύνη της με ένα υγιές βάρος.
Από την άλλη πλευρά, γυναίκες που ξεκινούν την εγκυμοσύνη με βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό ή παίρνουν κατά την εγκυμοσύνη λιγότερα κιλά από τα ελάχιστα συνιστώμενα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα μωρά.
Κάθε έγκυος πρέπει να ακολουθεί μια διατροφή με καλής ποιότητας τρόφιμα, και η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες της σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, δίνοντας βάση σε αυτά που απαιτούνται σε μεγαλύτερες ποσότητες κατά την εγκυμοσύνη, και να πάρει το βάρος που της αντιστοιχεί, ανάλογα με την περίπτωση.
Πηγή:iatronet

Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011

Είμαστε 33 εβδομάδων. Μένουν μόνο 49 ημέρες.


Αυτή την εβδομάδα το μωρό μας ζυγίζει λίγο περισσότερο από 1,5 κιλό και είναι περίπου 44 εκατοστά μετρώντας από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι τα πόδια. Εξαιτίας της αύξησης του βάρους του δεν μοιάζει πλέον με έναν τσαλακωμένο μικρό εξωγήινο. Τα περισσότερα οστά του μωρού  σκληραίνουν, αλλά το κρανίο του εξακολουθεί να είναι αρκετά εύκαμπτο. Στην πραγματικότητα είναι χωρισμένο σε κομμάτια με κενά διαστήματα στο ενδιάμεσο. Αυτή του η ευκαμψία επιτρέπει στο κεφάλι του μωρού  να συμπιέζεται, έτσι ώστε να μπορεί να χωρέσει για να περάσει μέσα από το σχετικά στενό κανάλι του κόλπου. Η πίεση στο κεφάλι του μωρού  κατά τη γέννησή του είναι τόσο έντονη, που το κεφάλι πολλών μωρών μοιάζει με κώνο. Αυτό είναι εντελώς ακίνδυνο, αναμενόμενο και προσωρινό. Το κεφάλι του μωρού  θα λάβει γρήγορα μια πιο ολοκληρωμένη εμφάνιση, όμως οι πλάκες του κρανίου του δεν θα κλείσουν τελείως μέχρι το μωρό να μεγαλώσει, περίπου στους 9 έως 18 μήνες.

Συμβουλή ανακούφισης
Ανακουφίζοντας τους καρπούς σας
Για να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος του καρπιαίου σωλήνα:

 • Κάθε φορά που αισθάνεστε στον καρπό σας σούβλισμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλάξτε θέση και προσπαθήστε να στηρίξετε το χέρι σας με ένα ή δύο μαξιλάρια.

 • Μην κοιμάστε πάνω στα χέρια σας. Αν ξυπνάτε με πόνο ή μούδιασμα, δοκιμάστε να κουνήσετε τα χέρια σας απαλά μέχρι να φύγει το μούδιασμα.

 • Όταν εργάζεστε σε υπολογιστή, ρυθμίσετε την καρέκλα σας έτσι ώστε τα χέρια σας να βρίσκονται σε μια ευθεία από τον αγκώνα προς τα δάχτυλα όταν πληκτρολογείτε. Σκεφτείτε να προμηθευτείτε ένα ειδικό εργονομικό πληκτρολόγιο και να κάνετε συχνά διαλείμματα τεντώνοντας τα χέρια σας.

 • Αποφύγετε εργασίες που απαιτούν δυναμικές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις του χεριού. Αν η εργασία σας απαιτεί τέτοιου είδους κινήσεις, δοκιμάστε να φορέσετε επικάρπιο (διατίθεται σε καταστήματα με ιατρικά είδη και σε ορισμένα μεγάλα φαρμακεία).

 • Σκεφτείτε να κάνετε γιόγκα, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση του πόνου και να δυναμώσει τον καρπό σας.

 •