Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Εγκυμοσύνη & θάλασσα

Η τήρηση των κανόνων δεν σημαίνει απαραιτήτως και στέρηση των πλεονεκτημάτων των διακοπών: το κολύμπι, για παράδειγμα, επιτρέπεται, αρκεί να γίνεται παρουσία τρίτου, ο οποίος θα έχει ρόλο επιβλέποντος και θα μπορέσει να βοηθήσει σε περίπτωση που χρειαστεί.
Η πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία απαγορεύεται διά ροπάλου – όπως απαγορεύεται για όλους πια –, καθώς μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, εγκαύματα, αίσθημα ζάλης και λιποθυμίας, μέχρι και θερμοπληξία, κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλή θερμοκρασία σώματος, διαταραχές επιπέδου συνείδησης, βλάβες νεφρών και ήπατος.
Η έγκυος διατρέχει έναν επιπλέον κίνδυνο, καθώς ο ήλιος ενδέχεται να προκαλέσει συστολές στη μήτρα και επομένως πόνο, σε ακραίες δε περιπτώσεις αποβολές ή πρόωρο τοκετό.
Ως εκ τούτου, οι επισκέψεις στην παραλία καλό θα ήταν να προγραμματίζονται σε ώρες που δεν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια και ζέστη, είτε πολύ νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα.
Είναι αυτονόητη η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας άνω του 20.

Κίνδυνοι και συμβουλές


* Επιβαρυντική θεωρείται η ακτινοβολία και στο κυκλοφορικό σύστημα της εγκύου, αυξάνοντας την πιθανότητα εκδήλωσης φλεβίτιδας.  
Συχνές είναι και οι δερματικές αλλοιώσεις, ειδικά τις ώρες μεταξύ 11.00 π.μ. - 3.00 μ.μ., οπότε οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στην επιφάνεια της Γης.
* Καφέ πανάδες στο μέτωπο, τα μάγουλα και τους κροτάφους δεν είναι επιθυμητές για καμία γυναίκα.  
Αν παρόλα αυτά βρεθείτε στον ήλιο τις καυτές ώρες, αναζητήστε σκιερό μέρος, δέντρα ή πέργκολα – μην καθήσετε κάτω από ομπρέλα, θεωρείται δώρον άδωρο…
* Κανόνας απαράβατος είναι η αλλαγή του μαγιό μετά το μπάνιο: η υγρασία είναι πρόσφορη για την ανάπτυξη λοιμώξεων του κόλπου, που θα περιπλέξουν την κατάσταση. Η έγκυος θα πρέπει να στρώνει ψάθα ή πετσέτα προτού ξαπλώσει στην παραλία, οι μύκητες καραδοκούν. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου