Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Μαμάδες γιατροί απαντούν σε όλα



Ποια είναι η θέση σας όσον αφορά τις τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων;

Erica Breneman, μαιευτήρας στο Όκλαντ της Καλιφόρνια και μητέρα ενός παιδιού
Πραγματικά πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να έχουν μεγάλες δημόσιες τράπεζες αίματος ομφάλιου λώρου. Η πιθανότητα ότι το παιδί σας θα αναπτύξει μια σοβαρή ασθένεια όπως η λευχαιμία είναι αρκετά χαμηλή, αλλά σίγουρα υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στο σύνολό του πληθυσμού μας. Με δεδομένη την απουσία των κρατικών τραπεζών αίματος ομφάλιου λώρου, δεν ενθαρρύνω ούτε αποθαρρύνω τη φύλαξη. Αν οι οικογένειες μπορούν να καλύψουν τα έξοδα και αν δεν θα είναι σε θέση να συγχωρήσουν τους εαυτούς τους αν δεν το κάνουν και το παιδί τους αναπτύξει κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να το κάνουν. Το μόνο πραγματικό μειονέκτημα είναι το κόστος.

MaryJane Lewitt Certified, μαία στην Ατλάντα και μητέρα δύο παιδιών
Η φύλαξη βλαστοκυττάρων είναι μια σχετικά νέα επιλογή. Στο μέλλον, το αίμα του ομφάλιου λώρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει την καρδιά μετά από μια καρδιακή προσβολή ή για την επιδιόρθωση βλάβης του νωτιαίου μυελού, όπως χρησιμοποιείται σήμερα στη μεταμόσχευση μυελού των οστών μετά τη θεραπεία της λευχαιμίας. Για πολλούς ανθρώπους, ωστόσο, το τρέχον κόστος των τραπεζών είναι απαγορευτικό. Συστήνω στους ασθενείς μου να σταθμίζουν το κόστος με τα πιθανά οφέλη και να πάρουν την απόφαση που θεωρούν καλύτερη γι' αυτούς. Ούτε ενθαρρύνω ούτε αποθαρρύνω την ιδέα.

Samantha Maplethorpe, οικογενειακή ιατρός στην Ουάσιγκτον και μητέρα τριών παιδιών
Αυτή είναι μια προσωπική απόφαση που πρέπει να πάρουν οι γονείς. Συνιστώ να το συζητούν με το γιατρό τους τυχόν ερωτήσεις που έχουν σχετικά με τις τράπεζες, είτε πρόκειται για προσωπική χρήση είτε πρόκειται για δωρεά.

2 σχόλια:

NIKOS είπε...

Άλλο τα βλαστοκύταρα και άλλο το αίμα του ομφάλιου λώρου, που θα έπρεπε όλοι μας να το διαθέταμε. Στο μέλλον - αλλά έπειτα από 20-30 χρόνια , τα βλαστοκύταρα θα είναι σημαντικά, άλλα μέχρι τότε, όσα συλλέγονται πρακτικά θα είναι άχρηστα. Μην παραμυθιαζόμαστε.

e-giagia Mary είπε...

Νίκο,
Καλησπέρα, καλώς ήρθες
δηλαδή να μην εμπιστευόμαστε οτι ακούμε σχετικά με το θέμα;
και όσοι έχουν φυλάξει στις τράπεζες βλαστοκυτάρων, κακώς ελπίζουν για το μέλλον;

Δημοσίευση σχολίου