Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Μωρό, τα πρώτα λεπτά



Λίγο μετά τον τοκετό, το μωρό σας θα υποβληθεί στην πρώτη του εξέταση. Θα μετρηθούν το βάρος, το ύψος και η κρανιακή του περίμετρος, για να συγκρίνεται, με βάση αυτές τις μετρήσεις, η μελλοντική του ανάπτυξη. Παρεμπιπτόντως, μη συγκρίνετε το μωρό σας με άλλα μωρά. Οι γιατροί και οι μαίες δεν το κάνουν. Οι μόνες συγκρίσεις που πρέπει να γίνονται είναι με τον εαυτό του σε διαφορετικά στάδια. Το μέσο βάρος κατά τη γέννηση είναι από 2,5 έως 4,5 κιλά, αλλά αν το μωρό σας έχει μικρό βάρος, μην ανησυχείτε. Τα φυσιολογικά όρια ποικίλουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως η γενετική, η φυλή και η διατροφή. Το μέσο ύψος ενός τελειόμηνου είναι από 47 έως 51 εκατοστά, αλλά και πάλι υπάρχουν διακυμάνσεις.
Οι πρώτοι έλεγχοι

Αμέσως μόλις γεννηθεί το μωρό, ο γιατρός ή η μαία διενεργούν τους παρακάτω ελέγχους:
• Βαθμολόγηση Άμπγκαρ: χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της αναπνοής, του καρδιακού ρυθμού, των αντανακλαστικών, του χρώματος του δέρματος και του μυϊκού τόνου, ένα λεπτό και πέντε λεπτά μετά τη γέννηση. Το μωρό βαθμολογείται με 0, 1 ή 2 για καθεμιά από τις παραπάνω παραμέτρους και μετά οι βαθμοί αθροίζονται. Μια πολύ χαμηλή βαθμολογία θα απαιτήσει άμεση ιατρική παρέμβαση, αλλά μια απλώς χαμηλή βαθμολογία δεν αποτελεί υποχρεωτικά λόγο ανησυχίας. Ελάχιστα μωρά επιτυγχάνουν τη βαθμολογία 10, ακόμα και ύστερα από πέντε λεπτά.
• Μέτρηση βάρους, περιμέτρου κεφαλής και ύψος.
• Εξέταση «από την κορυφή ως τα νύχια», που περιλαμβάνει το στόμα, για να ανιχνευτεί τυχόν λυκόστομα, και τα ισχία, για τυχόν εξάρθρωση.
• Πριν φύγετε από το μαιευτήριο, ο γιατρός θα υποβάλλει, επίσης, το μωρό σας σε πλήρη φυσική εξέταση, που θα περιλαμβάνει την καδιά και τους πνεύμονες, την κοιλιά, τα ισχία και τα αντανακλαστικά.
Πηγή: Εγκυμοσύνη από τη σύλληψη μέχρι τη γέννηση, Τζουν Τόμσον

1 σχόλια:

...irida... είπε...

υπέροχη στιγμή!!!!υπέροχη φατσούλα...!!!ΑΧ!!!και το τραγουδάκι...απο τα αγαπημένα μου!καλως σε βρήκα μικρή μου!!!

Δημοσίευση σχολίου